לָבְנון הכנרת
לָבְנון הכנרת או בשמו הלועזי Acanthobrama terraesanctea המוכר למקומיים גם כסרדין הכנרת הוא בעצם דג ממשפחת הקרפיוניים.
הלָבְנון חי בכנרת בלהקות לעיתים גדולות מאד ומצוי בדרך כלל בגוף המים.
דגי הלָבְנון ניזונים ומתרבים בעונת החורף עם עליית מפלס המים.
(זואופלנקטון הוא פלנקטון הטרוטרופי. פלנקטון הוא השם שניתן לצבר של אורגניזמים זעירים השוחים ובעיקר נסחפים – השוכנים במימי האוקיינוסים והימים, כמו גם במאגרי מים מתוקים שונים. מקור המילה "זואופלנקטון" מיוונית עתיקה, "זון" שפירושו בעל חיים, ו"פלנקטוס" שפירושו "נודד" או "נע ונד".).
הוכח כי בכל רגע נתון יש כ 2000 טון לבנונים בכנרת, כמה שיש יותר לבנונים בכנרת כך יורדת איכות מי השתיה שלנו וזאת כי מזונם העיקרי של הלבנונים הוא הזואופלקנטון, כאשר מקור המזון העיקרי של הזואופלנקטון הם הפיטופלנקטון אשר ככל שהם רבים יותר כך יורדת איכות מי השתיה.
בשנים בהם אוכלוסיית הלבנונים רבה ניתן לראות כי צבע מי הכנרת מקבלים גוון ירקרק, בשנים אלה משרד החקלאות מבקש מענף הדייג של קיבוץ עין גב, אשר בבעלותו הספינה היחידה בכנרת אשר יכולה לדוג את הלבנונים בכמות מסחרית שיידוגו מהכנרת את הלבנונים, בשל השוק הדל שלהם הם נזרקים לפח.
הרג מיותר כזה של כל ייצור חי הינו דבר שאינו מתקבל על הדעת.
אושנגל 61 הינה החברה היחידה בארץ בתחום הדגה שקיבלה תו איכות "חי בריא".
על פי עקרונות "חי בריא" אושנגל 61 לקחה על עצמה, בשיתוף פעולה עם ענף הדייג של קיבוץ עין גב אשר בבעלותו ספינה שעובדת בשיטת דייג ההקפה "מקיפן" המוכרת גם כסקלבה או צ'ינצ'ולה, שיטה שבזכותה קיבלו אושנגל 61 וענף הדייג של קיבוץ עין גב את תו "חי בריא", לקחנו על עצמנו למנוע את ההרג המיותר ולמצוא ללבנונים שוק צרכנים חדש גם בתחום הקולינריה והחדרת הלבנונים למודעות צרכנים וכן, לכל צרכן אפשרי המבין את הערך התזונתי של הלבנון, יחד עם ערכי כבוד החי וכבוד הטבע בכלל.
תהליך הרבייה של דגי הלָבְנון מתרחש בדרך כלל בשעות החשכה במים רדודים מאד (10-20 ס"מ בלבד), על גבי אבנים וחלוקי נחל המצויים בחוף, שם מטילות הנקבות את ביציהן והזכרים מפרים אותן, מי שיצא לו לראות את הלָבְנונים מגיעים לחוף, הרי זה מראה פלאי ועצמתי, בו להקות גדולות של לבנונים, ממש "עולות" לחוף כדי לבצע את תהליך הרבייה.
הפלא הזה מתרחש מידי שנה בימי החורף הקרים, בעיקר בחופים הצפון מזרחיים של הכנרת.
הסיבה לכך שהרבייה מתרחשת במים רדודים כל כך נובעת מהרצון של דגי הלָבְנון להטיל את הביצים על חלוקי נחל ללא אצות. עליית מפלס מי הכנרת בעקבות גשמי החורף מכסה עוד ועוד חלוקי נחל שהיו לפני כן חשופים ונטולי אצות.
דג הלָבְנון הנו דג "אנדמי" לכנרת והנו הדג העיקרי באגם הכנרת.
(אֶנְדֵּמִיּוּת היא מאפיין בדרך-כלל מין מסויים של בעל חי, הקיים באזור תפוצה מצומצם, שעל-פי רוב יש לו אפיון אקולוגי ברור וגבולות חדים. כלומר, הוא מוגבל בתפוצתו לאזור גאוגרפי מסוים וקטן יחסית, ואינו גדל באופן טבעי בשום מקום אחר בעולם).
בעבר שימש הלָבְנון את תעשיית הדגים ולדוגמא מי שפתח מנת קרב בשנות ה- 80-90, קיבל בין השאר מנת "סרדינים" שאינם אלה דגי לָבְנון הכנרת משומרים.
למרות היותו של הלָבְנון דג נפוץ כל-כך בכנרת, הוא פחות מוכר כדג מאכל באזורים המרוחקים יותר מהכנרת, וחבל שכך, שכן דג זה מצטרף למשפחת העילית של הדגים שערכייהם התזונתיים הם מגבוהים בעולם.
למרות שישנם ספקנים ומי שמרימים גבה, אושנגל 61 לוקחת על עצמה כמטרה לערוך הכרות גסטרונומית עם דג זה לציבור אוהבי הדגים בישראל, שכן, ההפתעה על פניהם של סועדים מטעמו הייחודי והנפלא של דג הלָבְנון רק מוכיחה כי גם הטעם הוא עוד אחד מייתרונותיו הרבים.
את הדג ניתן להגיש כבוש או בטיגון עמוק, בסגנון "פיש&צ'יפס"….
בטיגון נכון, ניתן לאכול את הדג כולו, על האדרה שלו כחטיף, וכמו כל חטיף טעים, מי שמתחיל במלאכת האכילה, ימצא עצמו מתקשה להפסיק.
נמכר שלם עם/בלי ראש
-
- דגי כנרת קפואים, כללי
לבנון הכנרת (סרדין) נקי קפוא
- בחר אפשרויות
- ₪27.39 – ₪54.79