אז מה זה בעצם "סקלבה"

סקלבה הנה ספינת "מקיפן" הפועלת בכנרת.

את שיטת "דיג ההקפה" למדו הדייגים הישראלים ממדריכים שהגיעו לארץ מחו"ל בתחילת שנותיו של הדיג הישראלי

מדריכים איטלקיים, הגיעו מסיציליה ויסדו את צי ספינות הדיג בים התיכון ה"צ'ינצ'ולות" ומדריכים יוגוסלביים, שהגיע לכאן בשנות החמישים יסדו ביחד עם הדייגים הקומיים את צי ה"סקלבות".

כאשר השמות המקוריים של ארצות המקור, השתרשו כאן ופכו חלק משפת הדייגים.

עד היום, לא רק בצי של ספינות הדיג השונות אלא גם בסלנג הכללי של הימאות הישראלית, גם בצי ספינות הסוחר וגם בחיל הים משתמשים בכינויים הלקוחים מהשפה האיטלקית : מונחים כמו vira- למעלה, maina – למעלה, ferma- ניוטרל, bosh- שחרר, או תן חופש ( הכוונה בדרך כלל למתח על חבל), גם palavra – דיבור או שיחה ומיים נוספות, שגורות שפיהם של דייגים וימאים ישראליים עד היום.

ההשפעה הסיציליאנית בים התיכון והיוגוסלבית בכנרת נמשכת עד היום. בכנרת נותרה ספינה פעילה אחת מתוך צי של שבע ספינות שדג בה לאורך ההיסטוריה של הדיג הישראלי. הצי הלך והצטמצם לאורך השנים ובעשור האחרון פועלת בו רק ספינה אחת, הספינה "גיל" . הספינה הזו שרדה ומתפקדת בזכותו של אדם אחד, יחיד ומיוחד – מנחם לב.

המקצועיות, ההתמדה, ההכרות האינטימית עם הכנרת ועם כל ה"פינות" הנסתרות בה, יחד עם ה"שיגעון" להמשיך ולדוג בכל מצב הם שמאפשרים למנחם להיות הדייג מס' 1 בכנרת והדגים המשווקים כיום על ידי אושנגל 61 בע"מ עברו כולם, ללא יוצא מהכלל דרך ידיו של מנחם וספינת ה"סקלבה" של קיבוץ עין גב שהוא ה"ראיס" – הקברניט שלה כבר כ 40 שנה.

אז איך פועל מקיפן :

דיג הקפה או Purse- seine fishing הנה שיטת דיג המיועדת ללכוד דגים, בדרך כלל להקות דגים, הנמצאות בגוף המים ( זאת אומרת לא על קרקעית הים, אלא בתוך עמודת המים עצמה), בשיטת דיג זו הדגים מאותרים בעזרת סונאר, ומוקפים על ידי רשת ה"מקיפן" , הרשת נסגרת בחלקה התחתון ולאחר מכן נאספת בחזרה אל תוך ספינת הדיג כאשר שלל הדגים מוצמד אל דופן הספינה משם הדגים מועברים אל סירת עזר – סירת "ההובלה".

תרשים כללי ממבט צד ותהליך הקפת הדגים, סגירה וצמצום הרשת, ממבט על מצורף בתרשים.
בשיטת דיג זו, להבדיל משיטות דיג אחרות, הקברניט לוכד את הדגים באופן אקטיבי ( מאתר אותם, מקיף אותם וסוגר עליהם את הרשת ), ויש בידו לבחור אילו דגים ללכוד ואילו לא ללכוד : הקברניט , (במידה והוא מנוסה), יכול לדעת מראש אילו דגים אלו ומה גודלם, כך שבדרך כלל לא נלכדים דגים שאינם רצויים, או שהם קטנים מידי.
גם אם חלק מהדגים אינם רצויים, בשיטת דיג זו, הנחשבת לסלקטיבית מאד, הפרטים הלא רצויים , בין אם קטנים מידי או ממינים לא מסחריים, מוחזרים בחזרה אל הכנרת כאשר הם חיים.
בשיטת דיג זו, הדגים בדרך כלל אינם נלכדים בתוך עיני הרשת ומוצאים שם את מותם, אלא הרשת הסוגרת עליהם מהווה מאין כלוב צף ממנו מוציאים את הדגים המסחריים הרצויים לשיווק ואת שאר הדגים מחזירים לסביבתם הטבעית.
ההחלטה של אושנגל 61 בע"מ להיכנס לתחום שיווק הדגים מבוססת על שיטת דיג זו ועל העובדה שזו שיטת דיג סלקטיבית שאינה פוגעת בסביבת המחיה של הדגים. שהיא שיטת דיג מקיימת שאינה פוגעת באקולוגיה של הכנרת ואף תורמת לאיכות מי הכנרת !
על כך נרחיב בהמשך…